Neil Armstrong

Neil Armstrong is voor velen de eerste astronaut waaraan gedacht word wanneer we het over bekende ruimtevaarders hebben. De Amerikaanse astronaut was dan ook de eerste mens welke voet op onze maan zette. Naast ruimtevaarder was Armstrong echter ook luchtvaart ingenieur, test- en gevechtspiloot en hoogleraar.

One small step

Op het moment dat Armstrong op 21 juli 1969 zijn linkervoet als eerste mens afkomstig van onze aarde op het maanoppervlak zette, deed hij de wereldberoemde uitspraak: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Hoe werd Neil astronaut?

Neils voorliefde voor de luchtvaart werd al op jonge leeftijd aangewakkerd. Toen hij slechts twee jaar oud was nam zijn vader hem mee naar een luchtvaartshow. Dit is waar het zaadje voor zijn toekomstige carrière geplant werd. Op zijn zesde levensjaar vloog Neil voor het eerst. Het was een vlucht met de Tin Goose, het koosnaampje voor een Ford Trimotor. Tijdens zijn jeugdjaren op de middelbare school begon Neil aan de vliegopleiding waar hij zijn vliegbrevet op 16-jarige leeftijd behaalde.

Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma startte Armstrong aan een studie luchtvaart- en ruimtetechniek. Het was een bijzondere prestatie binnen zijn familie om een dergelijk hoge opleiding te beginnen. Om deze prijzige studie te kunnen financieren was Armstrong aangewezen op het Holloway Plan, een studiebeurs die hem verplichtte na twee studiejaren eerst drie jaar in de U.S. Navy te dienen, alvorens hij zijn studie af kon maken.

Na het afstuderen aan de Purdue University werd Armstrong testpiloot. Voor deze job vloog hij met allerhande experimentele vliegtuigen zodat deze volledig getest konden worden op hun vliegcapaciteit. In 1958 werd Neil geselecteerd voor het Man In Space Soonest project, en na in 1960 aangesteld te zijn als lid van de adviesgroep van piloten voor een experimenteel militair ruimtevliegtuig, werd Armstrong in 1962 officieel benoemd tot één van de zes piloot-ingenieurs welke mee zouden vliegen.