Laika

Laika was een wel heel bijzondere ruimtevaarder. Laika was namelijk geen mens maar een hondje. Een Russisch zwerfhondje welteverstaan. En hoewel veel mensen denken dat Laika het eerste levende aardse wezen was dat zich ooit in de ruimte bevond, is dat niet geheel correct. Er zijn haar namelijk diverse dieren voorgegaan, waaronder fruitvliegjes. Laika kan echter wél op haar naam schrijven dat ze het eerste levende zoogdier was dat een volledige wenteling rondom de aarde volbracht.

Spoetnik 2

Op 3 november 1957 werd Laika vanuit Leninsk met de Spoetnik 2 de ruimte in gelanceerd. Een mistroostig detail is echter wel dat de Spoetnik 2 niet ontworpen was om weer terug op aarde te landen. De ruimtesonde zou bij het terugkeren in de dampkring volledig verbranden. Laika overleed echter al ver voor deze gebeurtenis. De reden van haar dood bleek stress en oververhitting, en overviel het hondje al na enkele uren in de ruimte.

Andere dieren

Ongeveer een jaar na de fatale reis van Laika, werd het resusaapje Gordo de ruimte in gelanceerd door de Amerikanen. En hoewel Gordo de lancering succesvol doorstond, ging het echter finaal mis bij de landing. Een technische fout zorgde er voor dat de parachute niet opende en dat de raket waar Gordo zich in bevond neerstortte.