André Kuipers

Nog een heel bekende Nederlandse ruimtevaarder is natuurlijk André Kuipers. De in Amsterdam geboren astronaut is de derde uit ons land afkomstige ruimtereiziger, en is sinds juni 2004 tevens ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dit ambassadeurschap gecombineerd met zijn ruimtereizen, geeft hem de mogelijkheid om mensen in deze moderne tijd een heleboel kennis en bewustwording bij te brengen omtrent onze aardbol en de natuur.

Wake-up call

De reden dat Kuipers er voor koos om ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds te worden, kwam door het immense besef dat hij kreeg toen hij rond onze aarde wentelde tijdens zijn ruimtereizen. Hij genoot immens van het uitzicht op die groen-blauwe bal tegen een pikzwarte achtergrond, maar zag ook de enorme impact van ontbossing, luchtvervuiling, lichtvervuiling en hoe flinterdun onze dampkring feitelijk is. Hoe ontzettend fragiel de aarde eigenlijk is.

André Kuipers Stichting

Samen met de Space4Kids Club werkt de André Kuipers Stichting aan de SpaceBuzz foundation. Dit is een nieuw project waarmee ze kinderen in geheel Nederland willen aanspreken. Het doel is om ze het besef te geven hoe uniek onze planeet is, maar direct ook hoe kwetsbaar en fragiel. Zo hopen ze de volwassenen van de toekomst positief te beïnvloeden in de keuzes die zij op het gebied van natuur en milieu zullen maken.