Dresscode bij NASA

NASA, of de National Aeronautics and Space Administration, is wereldwijd misschien wel de bekendste organisatie die zich bezig houdt met ruimtevaart. Als onafhankelijk agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten is NASA daarnaast ook belangrijk in het uitvoeren van onderzoek, en het coördineren van onderzoek op het gebied van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.

Dat klinkt behoorlijk officieel en belangrijk, en dat is het natuurlijk ook. Gaan werknemers voor NASA dan ook zo officieel gekleed, als ze op de werkvloer bezig zijn? Dragen ze blazers en nette jasjes, of komen werknemers lekker in hun T-shirt naar kantoor?

NASA uniform

Er bestaat bij NASA op de werkvloer geen speciaal uniform. Iedereen mag zelf weten of hij of zij graag blazers aan trekt, of een nette trui. Bepaalde beroepen hebben natuurlijk wel voorgeschreven functionele kleding; denk hierbij aan de bemanning die speciale pakken dragen als ze vliegtuigen besturen. Wanneer astronauten met een publiek praten, trekken ze vaak ook een ruimtepak aan omdat het pak hen herkenbaar maakt als astronauten. Sommige werknemers die in speciale steriele kamers werken, hebben hiervoor ook speciale pakken die ze moeten dragen.

Verder geldt voor de overgrote meerderheid van de NASA-werknemers geen uniform. Er is een soort onuitgesproken dresscode die je op veel kantoren en werkvloeren ook ziet. Je ziet veel mensen in blazers en nette jasjes rondlopen, of een pantalon, een mooi overhemd met knoopsluiting. Maar ook een polo is geoorloofd, als het maar past in een stijl die overeenkomt met business casual.

Professioneel overkomen

NASA is natuurlijk wel een serieuze organisatie met veel prestige en aanzien. Daarom moet je als werknemer wel professioneel overkomen in alle aspecten van de openbare dienst.

Het team dat aan een specifieke missie werkt, koopt vaak bijpassende poloshirts, met hun missiepatch erop. Dit helpt de medewerkers om onderling een band te scheppen. Het is ook een manier waarmee ze graag laten zien dat ze trots zijn op hun missie.