Rokende astronauten?

Een van de voorwaarden die gesteld wordt aan een ruimtereiziger is dat hij of zij niet rookt en dat is vanzelfsprekend: er komt immers nogal wat kijken bij het verkennen van de ruimte!

Snus

Veel ex-rokers hebben hun sigaretten reeds ingeruild voor snus van White Fox die in vier soorten verkrijgbaar is. Wat betreft de veiligheid in de ruimte zou snus geen enkel risico vormen, maar tot nog toe is er nog geen enkele astronaut geweest die snus heeft gebruikt in de ruimte.

Verboden te roken

Wanneer ruimtevaarders deelnemen aan een ruimtevluchtprogramma krijgen zij te maken met – voor de mens althans – onnatuurlijke omstandigheden. Daarom dragen ruimtereizigers een astronautenpak die hen in alle opzichten dient te beschermen. Een dergelijk pak moet dan ook aan een behoorlijk aantal veiligheidseisen voldoen. Wegens brandgevaar en andere aanleidingen is roken niet toegestaan aan boord van een ruimtevaartuig.

Ludieke fotoserie

Fotokunstenaar Luk Sirimongkhon heeft echter geen enkel probleem met rokende astronauten. Via zijn fotoserie Never How You Planet vertelt hij een verhaal over twee rokende astronauten die gestrand zijn op een verlaten planeet.

Beroemde ruimtevaarders