CRM software ondersteunt de nieuwe planetaire onderzoeken van de NASA

De ruimteonderzoeken van de National Aeronautics and Space Administration (NASA), het Amerikaanse ruimtevaartagentschap dat in oktober 1958 opgericht werd door president Dwight D. Eisenhower, gaan onverminderd door. Het verkennen van de oneindige ruimte is namelijk een eindeloze onderneming: er zijn nog zo veel zonnestelsels die niet ontdekt zijn, en ook planeten als Uranus, Neptunus en Pluto moeten nader onderzocht worden. Deze planeten herbergen een groot aantal mysteries die misschien wel nooit doorgrond kunnen worden met ons (beperkte) bevattingsvermogen.

Storm op Neptunus

Zo is kortgeleden een gigantische wervelstorm op de planeet Neptunus geconstateerd. Ruimtewetenschappers zijn nu druk bezig om een verklaring te vinden voor deze bizarre cycloon, die een grillig patroon vertoont. De enorme stormen op Neptunus kunnen worden waargenomen als donkere vlekken op het blauwe oppervlak.

De onderzoeksinstituten van NASA

Het ruimtevaartagentschap NASA beschikt over zowel een aantal onderzoeksinstituten, die de uitvoering van wetenschappelijke onderzoeken coördineren, als over enkele testfaciliteiten. Ruimtewetenschappers die verbonden zijn aan de Amerikaanse universiteiten werken in de meeste gevallen nauw samen met de onderzoekscentra van de NASA.

CRM als probaat hulpmiddel

Een systeem als het crm komt dan ook als geroepen, omdat het de onderlinge samenwerking tussen de verschillende ruimtewetenschappers op een aangename manier ondersteunt. Deze software zorgt ervoor dat de onderzoeksgegevens op een systematische manier verzameld en beheerd kunnen worden. Zowel de universiteiten als de onderzoekscentra van de NASA kunnen deze informatie direct opvragen, indien gewenst.

Interessante bevindingen kunnen in een mum van tijd worden medegedeeld, zodat de nieuwe data direct kunnen worden aangewend voor verder onderzoek. Kortom, het CRM-systeem draagt niet alleen bij aan een goede samenwerking tussen de ruimtewetenschappers, maar stimuleert ook de productiviteit van de verschillende onderzoeksteams.

Conceptmissies

Ruimtewetenschappers zijn van nature erg nieuwsgierig – anders zouden ze in geen geval ruimtewetenschapper zijn – en willen zoveel mogelijk te weten komen over allerlei verschijnselen in het heelal. Vaak lopen ze rond met ideeën die interessant genoeg zijn om nader onderzocht te worden. Zo zijn er een paar jaar geleden een vijftigtal onderzoeksvoorstellen ingediend bij het ruimtevaartagentschap, dat elf van deze conceptmissies heeft goedgekeurd. Dit betekent dat de kans groot is dat deze missies in de (nabije?) toekomst uitgevoerd zullen worden.

Nieuw planetair onderzoek

Over de oorsprong en de samenstelling van de planeet Neptunus is weinig tot niets bekend. Samen met haar team van ruimtewetenschappers heeft dr. Abigail Rymer, die verbonden is aan de John Hopkins Universiteit, onlangs een voorstel ingediend om Neptunus nader te onderzoeken. Dit onderzoeksvoorstel werd door de NASA goedgekeurd. De missie bestaat uit het plaatsen van een sonde in een baan rond Neptunus. De bedoeling is om op deze manier ook meer te weten te komen over Triton, de maan van Neptunus.

Wanneer deze missie uitgevoerd wordt zal dit waarschijnlijk een gigantische stroom van nieuwe gegevens opleveren. Deze data moeten systematisch verwerkt worden en toegankelijk zijn voor het gehele team van Rymer. Het beproefde CRM-systeem zal ongetwijfeld bijdragen aan een goed gecoördineerd onderzoek naar de planeet Neptunus.