Bijzonder is wellicht te noemen dat de tijd tussen de eerste mannelijke ruimtevaarder en de eerste vrouwelijke ruimtevaarder slechts iets meer dan twee jaar bedroeg. Valentina Teresjkova ging namelijk op 16 juni 1963 aan boord van de Vostok 6, om als eerste vrouw de ruimte in gelanceerd te worden.
Gewoontjes
De afkomst en achtergrond van Valentina is op het eerste oog vrij gewoontjes. Ze werd geboren op 6 maart 1966 in het dorpje Maslennikovo, gelegen aan de rivier de Wolga. Valentina’s ouders werkten beide op een kolchoz (kolchoz waren collectieve boerderijen in de tijd van de Sovjet-Unie.) en Valentina’s vader overleed op jonge leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op haar zestiende ging Teresjkova van school en startte met werken in een fabriek. Wel bleef de jonge Valentina in deze periode een technische studie volgen. Ook werd ze lid van een communistische jeugdbeweging, de Komsomol, wat vervolgens leidde tot het doorstromen naar de communistische partij. Ook werd Valentina in deze periode lid van de Yaroslavl Air Sport Club, waar ze leerde parachutespringen.
Inspiratie
Geïnspireerd door Yuri Gagarin als eerste man in de ruimte, gaf Teresjkova zich samen met 400 andere geïnteresseerde vrouwen op voor een ruimteprogramma van de Sovjets. Valentina had echter geen enkele ervaring als piloot. Ze had daarentegen wel 126 parachutesprongen op haar conto, wat ertoe leidde dat ze alsnog werd toegelaten. Het beheersen van deze techniek was immers cruciaal voor een astronaut uit die tijd. Je moest bij de terugkeer naar de aarde namelijk tijdig uit de capsule kunnen springen met een parachute, alvorens deze tegen de grond te pletter sloeg.
Samen met vier andere vrouwen werd Valentina geselecteerd voor dit grootste avontuur. Enkel Teresjkova heeft het uiteindelijk gered tot in de ruimte. En hoewel de vlucht slechts drie dagen duurde, was deze prestatie er een die nog zeker 19 jaar ongeslagen bleef. Want pas op 19 augustus 1982 werd er voor de tweede maal een vrouwelijke astronaut de ruimte in gestuurd.