Een ander woord voor astronomie is sterrenkunde, en het is een wetenschap zo oud al de mensheid. Onze verre voorouders moeten zich vele tienduizenden jaren geleden al verbaasd hebben over de prachtige nachthemel vol met sterren. De vele mysteries die hierin verborgen liggen zijn sinds mensenheugenis voer geweest voor speculatie en hypotheses. Astronomie is door de eeuwen heen dan ook altijd een belangrijk onderwerp van gesprek geweest gebleven.
Eeuwenoud
Zowel in het oude China, India, Sumerië en Egypte hield men zich al bezig met astronomie. In deze tijd waren studies hoogstwaarschijnlijk voornamelijk gericht op de beweging van hemellichamen ten opzichte van de aarde. Denk hierbij aan de veranderende vorm van de maan, het ritme van dag en nacht en de regelmaat van de seizoenen.
Moderne astronomie
Heden ten dage is astronomie uitgegroeid tot een ware wetenschappelijke deskundigheid, en zijn er talloze studies te volgen waarmee men tot het diepste detail in kan gaan op deze sterrenkunde. Met als ultieme doel natuurlijk het blootleggen van de ontelbare geheimen dat ons universum met zich meedraagt.
Astronomie is hiermee een snel evoluerende wetenschap geworden, al was het maar omdat niet enkel geleerden en wetenschappers zich op dagelijkse basis bezighouden met al dit interessants. Ook amateurastronomen zijn bedreven in het uitpluizen van deze mysterieuze wereld. Hiermee is astronomie een van de spaarzame wetenschappen waarin hobbyisten een zeer belangrijke en bedreven rol spelen. Met name het observeren en ontdekken van bepaalde astronomische gebeurtenissen, zoals het passeren van meteorieten, kometen en meteoren, zijn een aangelegenheid die zonder al deze ‘amateurs’ absoluut minder vergevorderd zou zijn.