In 1992 mocht Dirk Frimout (1941) uit België de ruimte verkennen als astronaut. Gedurende negen dagen manoeuvreerde hij – samen met enkele Amerikaanse astronauten – met het ruimtevaartuig Atlantis meer dan honderd maal rond onze aarde. Naar aanleiding van dit bijzondere ruimteavontuur schreef hij het boek ‘Op zoek naar de blauwe planeet’, waarin hij zijn belevenissen en bevindingen uitvoerig heeft beschreven.
De bevoorrading van een ruimteveer
Voordat astronauten een ruimtelijke missie ondernemen dienen alle (meet)instrumenten en andere benodigde apparaten in het ruimtevaartuig aanwezig te zijn. Onnodig te zeggen dat deze wetenschappelijke instrumenten kwetsbaar en bovendien erg duur zijn. Tegenwoordig wordt dit soort apparatuur veilig getransporteerd in bedrijfsbussen waarin de producten van Worksystem.be zijn geïnstalleerd. De hoogwaardige producten van Worksystem.be garanderen een veilig transport van wetenschappelijke (meet)instrumenten en andere dure apparatuur naar het ruimteveer, zodat de kans op onnodige beschadigingen vrijwel nihil is.
Euro Space Foundation
Een paar jaar na zijn ruimtereis werd Frimout hoofd van de stichting Euro Space Society, een functie die momenteel door Lukasz Wilczynski wordt bekleed. Euro Space Foundation concentreert zich voornamelijk op jonge talentvolle ruimtewetenschappers. Nieuwe, innovatieve ideeën voor wetenschappelijke ruimteonderzoeken worden met open armen verwelkomd. Deze stichting zet zich in voor het samenbrengen van deze wetenschappers en hun ambities.
De klimaatvisie van Dirk Frimout
Frimout heeft na zijn bijzondere ruimtemissie en jaren van wetenschappelijke onderzoeken een uitgesproken visie op de aarde en haar atmosfeer geformuleerd. In dit interview worden zijn standpunten weergegeven over de huidige klimaatveranderingen en de mogelijke oorzaken ervan.